subota, 11. veljače 2012.

Fuži s tikvicama i ...



Sad su mi fuži nekako u centru pažnje, pa ih češće izrađujem i kuham. Košare za sušenje pune su mi crnih fuža.


Ali ovo je recept s bijelim fužima...


Fuži su zapravo tradicionalnistarska tjestenina koja se priprema tako što se tijesto tanko izvalja i izreže na rezance širine 3-4 cm. Rezanci se tada prerežu dijagonalno čime se dobiju romboidni ili kvadratni oblici. Ma zapravo oblik ispadne koliko ga pravilno uspijete izrezati : ). 
Dva se kraja ovijaju oko nečeg okruglog i u sredini se pritisnu.


Ovo je još jedan zapravo dosta jednostavan recept. 


Narežite jednu tikvicu na što tanje kolutiće ili trakice (najbolje još tanje nego što sam ja).

Uvijek se sjetim onih reklama na regionalnim televizijama gdje nude sjeckalice za povrće, pa onda uz to dobiješ još nož za guljenje povrća, a to je jedino što vrijedi.


Najbolje koristiti tikvicu iz organskog uzgoja, pa onda koru ne morate guliti. 
U kori, by the way, ima najviše vrijednih sastojaka, a i ljepe je boje...ne želite to baciti. 


Na slici se još vidi vratina, ali zapravo je bolje s pancetom...


Stavite luk na zagrijano ulje dok ne požuti.


Onda dodate špek, pancetu (a bogami i...: )) ili vratinu. Znači kad se to 'zdinsta' ja bi sad stavila tikvice, dok ne omekšaju, i malo  kukuruza.
Stucite omiljene začine u mužiru (papar i sol u krupnom zrnu)
Svježe mljeveni začini nisu samo fancy fora, to je stvarno bolje, ono mirisi i boje, zakon.


I onda na samom kraju vrhnje za kuhanje.


Ništa, idem to pojest....

1 komentar: