nedjelja, 5. veljače 2012.

Inćuni u maslinovom...duplo jeftinije


Kako konzervirati slane inćune kupljene u delikatesu nekog većeg supermarketa?



Mislim, kada je sezona inćuna, može ih se kupiti na ribarnici, pa ih soliti i marinirati od početka.
No kada bi taj dio preskočili pa recimo htjeli imati nešto mariniranih inćuna uvijek u hladnjaku za umak za tjesteninu na primjer? 

Kupite što više inćuna na odjelu delikatesa (bolje to raditi jednom za neko vrijeme), i to ovih slanih, stvarno najjeftinijih. 
Kada ih uspoređujete sa cijenom već mariniranih slanih inćuna u staklenci, cijena je više od duplo jeftinija.

OK, najveći je posao ustvari, očistiti kupljene slane inćune od kostiju i krupne soli na površini.
Kosti se skidaju dosta lako kod inćuna, čak i kod svježih.
Držite ih zatim petnaestak minuta u vodi, da odstranite dio soli.

Nakon toga, ocjedite par limuna u jednu posudu i položite očišćene inćune.
I tu ih pustite jedno dvadesetak minuta. Nakon toga nemojte ih ispirati, samo iscijedite.
Ostalo je vrlo jednostavno...red ''rolanih'' inćuna, red limuna s korom odrezanih na kriške (iz organskog uzgoja : )), malo pinjola, par glavica kapara, malo svježeg ružmarina, par češnjaka ...pa onda sve iz početka.
Da,umalo zaboravih , začinite također sa malo papra i crvene marsale ( no ti su začini stvar ukusa). i dodavajte maslinovo ulje po potrebi, da prekrije vrh...


Koristite ih za razne umake, ili ih jednostavno ih jedite same, neodoljivog su okusa.
I to može stajati neko vrijeme u hladnjaku. 
Ma u stvari ne može, pojest ćete ih vrlo brzo... : ).


A zašto inćuni? (malo copy paste s wikipedie : ) ):


Inćun (lat. Engraulis encrasicolus) ili europski inćun je jedna od najvažnijih riba u prehrambenom lancu našeg mora. Kod nas se naziva još i brgljun ili brfun. Pripada obitelji Engraulidae ili inćuna. Zelenkasto plave je boje odozdo, trbuh mu je svijetliji, bojom i izgledom je sličan srdeli, od koje je znatno vitkiji i nešto kraći, ima šiljastiju glavu i krupnije oči...ostalo ovdje.
Uglavnom, vrlo je ukusna plava riba, kod nas je cijenjen kao najbolja riba za soljenje. 
Zbog velikog sadržaja omega-3 masnih kiselina, kao i ostala plava riba, preporuča se za prehranu, naročito djeci.

1 komentar: