četvrtak, 26. travnja 2012.

Pupoljci sa šparogama




Šparuge, teško je nabrojati sva ljekovita svojstva divljih i uzgojenih šparoga, ili točno doznati kad su ih prvi put ljudi brali i jeli.

Ono što je meni posebno drago i jest zapravo branje.

Potraga za šparogama djeluje protiv stresa zbog čega je mnogi preporučuju za opuštanje živaca i bijeg od naporne svakodnevnice...no ne raste ona svugdje, na žalost : (...a najbolje šparuge rastu tamo gdje ima zmija otrovnica (poskoka npr.)

Evo ove vrste smo mi uspjeli nabrati...




Veprina (Ruscus aculeatus L.),
Veprinac, malo mjesto na Učki, dobiva ime po veprini koja ga okružuje.
Listovi ove biljke su tvrdi i jako bodljikavi, a plodovi crveni, puno je jačeg okusa od ove donje...njih ćemo čuvati za jedan drugi recept, svakako ih treba prije blanširati.


Asparagus actifolius ( ne smije se brkati sa Asparagus maritimus...naime ovu je zabranjeno čak brati bez dozvole...)


Ovaj recept je jednostavan, bez puno dodatnih začina, šparuge su dosta intenzivnog okusa, pa ćemo probat uživati u potpunosti u njihovoj aromi...



No, ajmo dodati i nešto uzgojenih šparoga, bijelih i zelenih...koje smo ubrali ja mislim u Plodinama.



Nakon što ih držimo neko vrijeme u vodi, divljim šparugama (ukoliko nismo na to pazili dok ih beremo) odstranjujemo tvrđi dio stabljike



Narežemo ih na manje komade,





te na maslinovom ulju ''prestrašimo'' na laganoj vatri...







Stavit ćemo vodu kuhat za naše pupoljke....









Znači kad voda zakuha dodamo ih...pa da, zašto ne bi to svaki put ponavljali...



Često mješajte svoju tjesteninu dok kuha, na ne prejakoj vatri, nek je kipuća voda lagano miluje



No vratimo se mi našem umaku, kad šparuge omekšaju, dodajte samo sojino vrhnje (mislim lakše je, zar ne), i malo soli i papra...i ništa više



i nek se još šparuge kuhaju u nj.





I kad su kuhani pupoljci, dodajemo ih u umak, zajedno sa malo vode u kojoj su se kuhali...





Odličan miris...



Još malo promješamo,











i serviramo







...još malo parmezana



Dobar tek

Nema komentara:

Objavi komentar