U potrazi za novim i starim oblicima i okusima suhe i svježe tjestenine, radim svoju, ručnu ili strojnu, a objavljenim receptima, se učim iskoristiti ''pastu''...
nedjelja, 8. travnja 2012.
Ditali s cvjetačom
Ovaj recept, lagan i dijetalan, navodno potječe sa Sicilije.
Neće se svakom svidjet ovaj obrok, no upravo ''karfiol'', mu daje poseban gušt.
Cvjetača pripada porodici kupusnjača (brokula, kupus i kelj), njene odlike su da je gotovo bez masti, ima vrlo malo ugljikohidrata i općenito kalorija, a sadrži fitonutrijente. Te tvari djeluju dvostruko, sprječavaju štetno djelovanje enzima koji aktiviraju spojeve odgovorne za razvoj raka i povećavaju pozitivno djelovanje onih enzima koji onemogućavaju i eliminiraju kancerogene tvari.
Sastojci:
330 gr ditala
1 glavicu karfiola
i češanj češnjaka
1 srednji luk
1 žlica lana
2 žlice maslinovog ulja
2 stabljike nasjeckanog peršina
1 šaka parmezana
50 ml vrhnja za kuhanje
150 ml vode od kuhanja tjestenine
papar
Priprema
1. Nasjeckani karfiol kuhajte na pari dok ne omekša.
2. Paštu kuhajte u slanoj vodu al dente ali sacuvajte 150 ml od vode u kojoj se pašta kuhala.
3. Na zagrijanom ulju propržite sitno naseckani cešnjak i luk i propržite dok ne omekša oko 5 min.
4. Dodajte lan i pirjajte jos par minuta.
5. Dodajte karfiol i vrhnje i poklopite, pirjajte 10 minuta.
6. Otklopite, pojacajte vatru i još malo propržite da karfiol malo porumeni.
7. Dodajte skuhanu paštu, vodu u kojoj se kuhala pašta, peršin, papar i parmezan i promješajte.
Dobar tek!!!
(ovo zeleno u pozadini tanjura je rikula...polako ali sigurno napreduje...na balkonu ; ) )
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar