nedjelja, 3. ožujka 2013.

Tjestenina (bigoli) s tijestom (seitanom)

Da, moguće je. I ne morate biti vegetarijanac,vegan, odnosno nemesojedac da biste drugoj vrsti hrane bogate bjelančevinama dali priliku.
Jedna od tih namirnica je i seitan.
Seitan je namirnica koju zovu zamjena za meso. Ja je ne bih tako zvao. Ali ne zbog toga što se od nje, kad se potrudi može stvoriti nešto slično mesu, nego zato što je to okus za sebe.

Kod aromatiziranja seitana samo mašta stvara granicu.
A da se razumijemo, mozete Vi kuhati seitan i u mesnom temeljcu.
Zašto? To je u konačnici puno zdraviji  izvor bjelančevina, sa puno manjim udjelom štetnih tvari.
A radi se iz brašna (najbolje polubijelo tip 850).
Za kilogram brašna, dobivate 350 grama seitana. (znači oko 18 kn kilogram...).

Ovdje je dosta dobro opisano kako ga izraditi kući, a za druge detalje, gugl...




 Evo ovo je seitan nakon zadnjeg ispiranja, ostavljamo ga u hladnoj vodi desetak minuta.
 Stavimo ga u krpu i kuhamo  sa zelenjem za juhu otprilike 40 minuta ili bilo kojem temeljcu koji Vam je pri ruci.
 Narežemo crvenog luka i peršina i celera, te bacimo na zagrijano maslinovo,
 te narežemo seitan na kockice.
 Ubacite seitan narezan na kockice, na požutjeli luk.

 
 te dodajte malu žlicu brašna.
 
 također malo poslije i malo sezama i žlicu senfa (te omiljenih začina).
Podlijevamo vodom u kojoj se kuhao seitan

  te malo poslije dodamo i veliku žlicu pelata ili salse.

 
 Kad su bigoli gotovi, pomiješamo.





Bon apeti.

ponedjeljak, 18. veljače 2013.

Škrti losos s rezancima



Neki dan gledah dokumentarac na ''Histori''-ju, dobar u principu, u moru nekih gluposti koje inače prikazuju. Mislim da se zove ''Edvardijanska farma''. Troje ljudi koji se odlučiše ''živjeti'' seoski život Edvardijanskog vremena, negdje u engleskoj zabiti , u pitoresknom selu.
No dobro, ono što sam ja ulovio je priprema jednog jednostavnog jela... kuhane ovčje glave s povrćem.
Zvuči odbojno, jeli , no ako se stavi u kožu tih ljudi, u tom vremenu, nakon što bi prodali bolje dijelove ovce, ostala bi im ta ''poslastica''.
A danas nam tu poslasticu fino samelju, i naprave salamu ili pate', (a ako je bez papaka onda je deluxe).

I mi smo pripremili umak od glave...od lososa.
Mislim, fakat se prodaju velike lososove glave i repovi : ) , po smješnoj cijeni. (oko 20-ak kuna po kili u ribarnicama po centrima).

A umaku Vam daju puno gušta, uz malo truda.

Ja sam zamislio da kratko kuham lososa samo u vodi.


Da bih onda lakše odvojio korisne dijelove, meso i kožu (koja je i najzdravija).
Stavio sam u isto vrijeme pržit pola luka i dve glavice češnjaka.


Te malo poslije sam dodao svježi peršin, ružmarina nemam ali dodao bih ga : ( .


Kratko kuhani losos očistimo (lakše se čisti nakon tog kraćeg kuhanja) te usitnimo, i stavimo  na opušteni luk, te tu i tamo dodajemo vodu, tj. temeljac od kuhanja.


U umak, kad je već losos kuhan, dodamo i 2 3 žlice brašna te dl i pol sojinog mlijeka, dl bijelog vina, te jedno dl ili više pasate od rajčice.


Mješavinu zelenih (s dodatkom špinata) te žutih(s dodatkom mrkve) rezanaca stavimo kuhati.


A ovaj crveni kupus nisam odolio ne slikati, kad sam ga prerezao, za salatu.



Skuhane rezance promijesamo s umakom (odlican miris) te posluzimo.




Bon appetitt (na norveski).

srijeda, 16. siječnja 2013.

Calamari s pastetom od dimljenog lososa i mozzarelom


Ova tjestenina imitira izgled kolutića lignje prije prženja. Prstenovi velikog promjera, lijepo izgledaju skuhani na tanjuru. A pogotovo s mozzarellom : ).
A stavit ćemo na paštu još i:
- male rajcice
- poriluk narezan na kolutice
- 2-3 zlicice pastete od dimljenog lososa
- dl bijelog vina
- malo soli i sarenog papra u jednom trenutku...




Redosljed po slikama....























Buen provecho