utorak, 15. svibnja 2012.

Yachting pasta


Grupa hrabrih mornara, odlučila se otisnuti na pučinu, sa brodićem od nekih desetak i nešto metara, i jarbolom.
Imali su na umu, i uspjeli su, oploviti dio zadarskog arhipelaga za samo par dana, sa nešto goriva, dobre volje, a zadnji dan i previše vjetra i valova.

Uzeli su sa sobom samo osnovno:
- nekoliko litara vina
- par litara ruma
- te pregršt ''sikspakova''
No ono najvažnije, uzeli su sa sobom i tjesteninu ''Pastasuta'', točnije zelene bigole, koja im je bila ponosni sponzor.

Kako se je naša pašta snašla na tom itinerariju, pročitajmo u receptu koji sljedi.

No prvo malo uvodnih fotografija.
 Sa osmjehom na licu hrabro su rezali valove...

 i dok su neki prali sudje...
 drugi su uživali ispijajući pivu
 ili rum...
 ...odnosno Mojitose
 Mojitosi:
''Šećer, listiće metvice i kriške limete zdrobite drvenim batićem u drvenoj posudi.
Dodajte gazirane, Havana club, koncentrat limete i dobro promiješajte.'' - preuzeto sa Coolinarike

 ili pivu.
 Uživajuć u prekrasnim panoramama

 i zalascima sunca...
 trabakul-ima...
 ...su naposljetku ogladnjeli.
 Kao šta to na brodovima biva, često su nakon duge plovidbe mornari nervozni, svađaju se i stvaraju pobune (uzmite Bounty primjerice...ne mislim na čokoladicu nego...).
Tako je bilo i sada. Netko je htio Barillu, a netko pravu domaću suhu vrhunsku tjesteninu.
 No na kraju su bigoli ipak pobijedili.


OK, da vidimo kako je tekla priprema jela.
Nakon kratkog proučavanja recepta, krenulo se sa pripremama...Jelo je inače rađeno po receptu preuzetog sa Crochef-a.

Ovo jelo je radjeno za 7 ljudi, no glavni kuhar se požalio da je možda trebalo malo više umaka, na 1,5 kg pašte, tako da pretpostavimo da je to umaka za 4 osobe...
Prvi dio recepta traži da

 - nasjeckamo češnjak (glavicu)
 - prepolovimo mini rajčice, (oko 500 g), nasjeckamo peršin

 - usitnimo oko 140 g pinjola
 -te nasjeckamo masline
Sve to zajedno promješamo, dodajući decilitar maslinovog ulja te soli i papra..

 Dodatno, ostatak pinjola (oko 70 g), dodamo u zagrijanu tavu i pržimo 2-3 minute, zatim dodamo 2-3 žličice ulja,
 

 te naposljetku ubacimo očišćene repove kozica

  koje pržimo još par minuta.
 Nešto su prije, ili u ovom slučaju poslije, stavili kuhati paštu...






 Skuhanu paštu na kraju promješamo sa kozicama, i prije pripremljenim ''pešt''-om.



te poslužimo.



   A sada da vidimo atmosferu za stolom....
 





...a ovo je neka druga pasta s kiselim krastavcima.
Oz

Nema komentara:

Objavi komentar