nedjelja, 22. siječnja 2012.

UUUU....laaazanjeee

Lazanje (lasagne, lasagna), koja najvjerojatnije potjece iz Grcke (λάγανον (laganon)), nama je poznato kao talijansko jelo, a zapravo se radi o tankim ''plahticama'' od tijesta, koje se slazu u posudu za pečenje jednu na drugu, a ono što se stavlja između svakog sloja, zapravo ovisi o mašti 'kuhara'.


U južnoj Italiji za tijesto su koristili durum krupicu, naravno, koja i je najbolji izbor, zbog jednostavnog formiranja tijesta i izrade tanke plahte. Što je tanja plahtica, lakse se skuha u samom procesu pečenja, znači ne morate je predkuhati, pa se mogu koristiti i suhe plahte.


Znači dobro tijesto (plahtice) je preduvjet dobrih lazanja. U nedostatku durum krupice često se radi od bijelog brašna i s dodatkom jaja, no osim sto je prekalorično, tijesto je prejakog okusa, pa nam umak ne dođe do izražaja.

U ove smo lazanje stavili nešto slično poznatom umaku (ili ragu-u) ''Bolognese''. Znači rajčica, luk, začini i mljeveno meso (ili sojine ljuspice). Inače tajna dobro bolongnesa je sporo kuhanje...
No prava stvar u lazanjama je po meni zapravo bechamel, a recept postavljen na Wikipedii je dobar.

Ali ja ga radim bez sira, i odlicno ispada.


I tako slažete red po red sve dok imate materijala, ha ha...

Ovako izgleda kad izađe iz pečnice, dođite bliže s nosom zaista dobro miriši, hi,hi.


Dobro idem sad to pojest...

Nema komentara:

Objavi komentar