nedjelja, 10. lipnja 2012.

Bijeli rezanci s lososom, malo kozica, malo inćuna, blitve...


Svježi losos možda zvuči luksuzno, mislim to i jest dosta posebna i cijenjena riba.
No za umak za tjesteninu Vam ne treba puno. Na ribarnici je moguće kupiti sam jedan mali odrezak, pa onda ''šaku'' svježih kozica, nekoliko dagnji i par slanih inćuna, i evo temelja za sjajnu tjesteninu.
Iako to ne izgleda tako, to je jedan jednostavan i brz recept.

Evo što smo sve koristili za ovaj recept:
- 1 odrezak svježeg lososa (kila je oko 75 kn, filet ima oko 200 g...oko 15 kn)
- 100 g dagnji (očišćenih, zamrznutih...mislim ne nužno, ali ponekad dostupno rinfuzo)
- 3-4 slana inćuna
- 5-6 kozica svježih (otprilike...to je par kuna)
- par listova svježe blitve
- 3-4 zelene masline punjene bademom (kupljene na odjelu delikatesa...samo par komada)
- 1/2 vrhnja za kuhanje
- malo pasate od rajčica
- 100 g danskog mekog feta sira (za kraj)
- 1 suha rajčica u ulju
-  malo kapara
- 1 češanj
- 1 manji crveni luk
-  papar u zrnu
- 1 stabljika peršina
- 1 stabljika kopra

 Na zagrijano maslinovo ulje, dodali smo narezani crveni luk i jedan češanj cijelog češnjaka,
 te uz dodavanje jušnog temeljca (neki dan smo imali kuhane trilje i šarune koje smo kuhali s dodatkom mrkve luka i češnjaka, pa smo vodu sačuvali...) pirjamo dok luk ne omekša.
 a domaći češnjak kupljen na placi, puno bolje izgleda i miriši...
 Dok se luk pirja, narežemo inćune i dagnje kao na slici a kozice ostavimo cijele...
 te to troje ubacimo...
 i dok se to kuha uz dodavanje temeljca,
 narežemo filet lososa na kockice, odstranivši mu kožu
te ubacimo u wok.
 dodajemo malo temeljca,
 ubacimo par zrna šarenog papra...


 Narežemo par maslina punjenih bademom, te nasjeckamo peršin i kopar
 te ubacimo.
 Nasjeckamo jednu suhu rajčicu
 te malo kapara
te ubacimo.
Blitvi smo odstranili bijeli dio lista, jer njemu duže treba da se opusti... 
 te je nasjeckali...
 i ubacili.


 Sve se to kuha kratko, ukupno nekih petnaestak do dvadeset minuta.
 U međuvremenu stavimo kuhati bijele rezance,




 Dok se rezanci kuhaju, promješamo u šalici malo pasate od rajčice, maslinovog ulja i crnog vina, te dodamo malo origana.

 Kad su rezanci al dente ubacimo ih u wok,

 te ubacimo onu pasatu

 te vrhnje za kuhanje.



 Sve to još malo mješamo na vatri, te dodamo na kraju oko 100 g mekanog danskog feta sira.




 te promješamo.








 Dobar tek...

Nema komentara:

Objavi komentar