No za umak za tjesteninu Vam ne treba puno. Na ribarnici je moguće kupiti sam jedan mali odrezak, pa onda ''šaku'' svježih kozica, nekoliko dagnji i par slanih inćuna, i evo temelja za sjajnu tjesteninu.
Iako to ne izgleda tako, to je jedan jednostavan i brz recept.
Evo što smo sve koristili za ovaj recept:
- 1 odrezak svježeg lososa (kila je oko 75 kn, filet ima oko 200 g...oko 15 kn)
- 100 g dagnji (očišćenih, zamrznutih...mislim ne nužno, ali ponekad dostupno rinfuzo)
- 3-4 slana inćuna
- 5-6 kozica svježih (otprilike...to je par kuna)
- par listova svježe blitve
- 3-4 zelene masline punjene bademom (kupljene na odjelu delikatesa...samo par komada)
- 1/2 vrhnja za kuhanje
- malo pasate od rajčica
- 100 g danskog mekog feta sira (za kraj)
- 1 suha rajčica u ulju
- malo kapara
- 1 češanj
- 1 manji crveni luk
- papar u zrnu
- 1 stabljika peršina
- 1 stabljika kopra
Na zagrijano maslinovo ulje, dodali smo narezani crveni luk i jedan češanj cijelog češnjaka,
te uz dodavanje jušnog temeljca (neki dan smo imali kuhane trilje i šarune koje smo kuhali s dodatkom mrkve luka i češnjaka, pa smo vodu sačuvali...) pirjamo dok luk ne omekša.
a domaći češnjak kupljen na placi, puno bolje izgleda i miriši...
Dok se luk pirja, narežemo inćune i dagnje kao na slici a kozice ostavimo cijele...
te to troje ubacimo...
i dok se to kuha uz dodavanje temeljca,
narežemo filet lososa na kockice, odstranivši mu kožu
te ubacimo u wok.
dodajemo malo temeljca,ubacimo par zrna šarenog papra...
Narežemo par maslina punjenih bademom, te nasjeckamo peršin i kopar
te ubacimo.
Nasjeckamo jednu suhu rajčicu
te malo kapara
te ubacimo.
Blitvi smo odstranili bijeli dio lista, jer njemu duže treba da se opusti...
te je nasjeckali...i ubacili.
Sve se to kuha kratko, ukupno nekih petnaestak do dvadeset minuta.
U međuvremenu stavimo kuhati bijele rezance,
Kad su rezanci al dente ubacimo ih u wok,
te ubacimo onu pasatu
te vrhnje za kuhanje.
te promješamo.
Dobar tek...
Nema komentara:
Objavi komentar