nedjelja, 6. svibnja 2012.

Zeleni ravioli punjeni mesom


Ravioli su dobili ime po porodici ''Raviolo'' iz sjevernog predjela Italije,  koji se prvi put spominju u jednoj knjizi recepata nastale negdje izmedju 1070 i 1200. godine.
Čak ih i Giovanni Boccaccio spominje u Decameron-u ("...niuna altra cosa facevano che far maccheroni e raviuoli e cuocergli...").

No, slično se jelo spominje puno davnije, na stolovima Kineza.
U osnovi, to je tanko razvučeno tijesto punjeno najčešće mesom ili sirom.


Mi smo u naše tijesto dodali špinat. I to tako što smo ga skuhali, i onda ga zmiksali u nešto vode.



Nismo htjeli samo dobiti samo boju nego i posebnu teksturu.

Uzmete recimo 300 do 400 grama durum krupice (ili bijelog brašna uz dodatak jaja)

i polako dodavajte špinat,



dok ne dobijete smjesu pogodnu za miješenje.




Razvučemo tijesto ili pomoću valjka za tijesto,  ili stroja za rezance, kojim možemo puno lakše kontrolirati debljinu
 Tijesto formirajte u valjak te režite na jednake dijelove


Te tako pripremljene dijelove provucite kroz stroj za rezance,
 

 Pripremimo dva jednaka dijela (za početak...).


Za umak smo koristili pureće meso, koje je već mljeveno, no u pravom receptu meljemo meso tek kad ga spečemo. Mogu se mesu dodavati slični sastojci koje smo dodavali mesnim okruglicama...
Znači kobasice, mortadela...

U našem slučaju meso sam pirjala samo na maslinovom ulju uz dodatak malo origana i soli, dok nije potpuno spečeno.



Meso je najbolje ocijediti, te ga malo ohladiti.
 Zatim u njega dodamo jedno jaje, da ipak dobijemo kompaktniju masu,



 dodamo muškatnog oraščića,
 te malo krušnih mrvica..


I dok se šalša na šparhetu krčka ( to nam je umak za raviole : ) ),
prionimo poslu.

Ovo nam je bio prvi put da slažemo raviole, pa nisu baš ispadali estetski bajno, ali okusom, kao što ćete i poslije pročitat...jednostavno fenomenalni.

No proces je jednostavan,
pripremite dvije plahtice,






 na jednu poslažite hrpice, sa dovoljnim razmakom,




te na kraju pokrite,

te rubove izrežete nožem za pizzu, poželjno je da ostavlja valoviti trag...





 Hm, prvi primjerci svakako ispadaju



 no, putem se usavršite

i tako sve dok ne potrošite sav nadjev.

Ne kuhamo sve raviole odjednom, najbolje samo pokriti površinu lonca, da ih možemo i okretati.
 Ovisno o debljini tijesta treba im oko 3-4 minute da budu gotovi.


Promiješamo ih sa našim umakom od rajčice, kojeg smo ovaj put ''oplemenili'' sa uljem i mašću kojeg smo iscijedili iz mesa, pa je postao malo jači.



 Umjesto parmezana, ponekad nije loše staviti mljevene pšenične klice (bogat izvor vitamina E), daju raviolima površinsku hruskavost, a ne preuzimaju okus, kao što bi parmezan mogao.




 Muškatni oraščić stvarno daje posebnu notu punjenju, morate to probati...

 
 Nije bilo dosta  ; )










1 komentar:

  1. Raviole jako volim, ali ih još nisam pravila sama. Dugo su već na mojoj listi isprobavanja...:) Odlična kombinacija sastojaka, meni je ovo savršen ručak! A mala asistentica je odlično odradila posao, bravo!!
    Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši