srijeda, 2. svibnja 2012.

Putopisni bigoli 2...s osušenim rajčicama




Uf, opet rajčica...ne kažem to jer sam nje štufa, nego zato što je neizbježna, tako fenomenalna u svakom umaku. 


A u ovom sam receptu koristila suhe rajčice. Ove doduše dolaze u maslinovom ulju, sa kaparima.


A sad ću malo drobit o rajčici, ima stvarno interesantnu povijest.


Rajčica je omiljen plod koji se uzgaja u gotovo svakom vrtu (ko ga ima). Ipak, prvim doseljenicima rajčice nisu bile privlačne, zapravo su mislili da su otrovne. 



Rajčica potječe iz Južne Amerike, no do Sjeverne Amerike putovala je uistinu dugo. Prve rajčice, maleni plodovi u grozdu, nimalo nisu bile slične velikima kakve danas poznajemo. Te su se divlje vrste širile od Južne do Srednje Amerike i Meksika. Ondje su Indijanci proširili taj plod, a Asteci su ga nazvali tomatl. Španjolski se osvajači nisu vraćali samo sa zlatom, nego i sa sjemenkama tomatla. Prihvatili su plod i promijenili mu naziv u tomate. 


Neko se vrijeme mislilo da su rajčice, zbog srcolikog oblika, afrodizijak. Otuda im i naziv jabuka ljubavi. Talijani su plod nazvali pomodoro - zlatna jabuka, a hrvatski naziv rajčica izveden je od njemačkog Paradiseapfel, rajska jabuka.



 Rajčica se u Europi prvi put spominje godine 1544., gdje je botaničari opisuju kao još jednu vrstu mandragore. Botaničari toga doba mislili su da su plodovi rajčice otrovni (svi dijelovi osim ploda to doista i jesu), a ta se teorija održala stotinama godina.


 Sad ima nekoliko stotina vrsta rajčica - od najmanjih do onih kao grejpfrut, raznih boja - crvenih, narančastih, žutih, bijelih, ljubičastih i zelenih. Ima čak i crnih i dvobojnih rajčica, a sve one potječu od drevnih, sićušnih vrsta iz Južne Amerike. 


Rajčice koje se suše su najčešće sorte San Marzano, imaju duguljasti oblik i odličnog su okusa (Inače kad birate kanticu ''pelata'' koja obično sadrži duguljaste rajčice, pogledajte na etiketi da li su sorte San Marzano.). 


E dobro, a sad recept.
Znači još smo tamo, uz jezero, i smišljamo jednostavne recepte.


U ''običnu'' tjesteninu sa umakom od rajčica smo dodali  osušene rajčice (marinirane) 
Ima je i kod nas za kupit, no tamo je došla ideja, a i oni su najveći potrošači iste. 


''pastu'' od crnih maslina...i toga ima kod nas, doduše to nije ništa komplicirano...zmiksane masline sa začinima.


i rolane pancete. He, kod njih se rola, zgodno, praktičnije za rezanje.





Ali najjači okus daju te sušene rajčice.
Dok nam se kuhaju bigoli na zagrijano ulje dodamo sušene rajčice, i nekoliko kapara.
Pustimo ih malo na vatri,
i dodamo pastu od maslina
Narežemo malo pancete
i pustimo da se to pirja neko vrijeme.

i opet malo svježih malih rajčica


a onda smo dodali gotovu salsu iz staklenke, da ubrzamo proces

I evo još jedne tjestenine s umakom od rajčice,










Ovu varijantu svakako trebate isprobati






Dobar tek.





Nema komentara:

Objavi komentar