srijeda, 26. rujna 2012.

Vrganji


''Hodajući neistraženim obroncima prekrivenim mahovinom, u okolici Karlovca, točnije Barilovića , malog i predivnog mjesta pokraj Karlovca, naiđosmo na velike skupine gljiva tipa vrganj.
Štoviše, bilo ih je na desetke prekrasnih primjeraka, svako malo što bi dalje išli.
Strast za gljivama ubrzo je prerasla u nezasitnu pohlepu, no kad košare više nisu mogle držati nekoliko kilograma, i naše noge nas nisu mogle nositi...morali smo se vratiti, u sumrak, znojna čela, slijedeći šum Korane.''

Sve nam je to uzbuđeno i sa smješkom na licu ispričao Ivan T., lokalni stanovnik i zaljubljenik u Bavarska vozila bez krova, te nam ustupio ove predivne gljive na test.

O vrganjima se ne treba puno pričati, njihov miris kad ih ovako podastrijete na stol je nezaboravan, šuma u kuhinji...


 








A mi ćemo ih pripremiti sa rezancima...opet.

Sastojci

300 g domaćih rezanaca
300 g  vrganja
2 režnja češnjaka,
malo listova mažurana
30g  maslaca
Sol, papar, maslinovo ulje


Temeljito očistite gljive sa vlažnim papirnatim ručnikom (pranje gljive pod mlazom vode čini ih prevlažnim zbog poroznosti).
Nasjeckajte gljive u male kockice.

Nasjeckajte fino mažuran i češnjak.


Miješajući pržiti gljive u otprilike 2 žlice maslinovog ulja, dok ne omekšaju (2 minute)


Dodajte mažuran i češnjak i nastavite kuhati još par minuta, te dodajte sol i papar.


Kada ubacite kuhanu tjesteninu u umak, dodajte maslac (i parmezan po želji).


Dobro promješajte da se rastopi maslac.


Bon appetit





Nema komentara:

Objavi komentar