nedjelja, 3. ožujka 2013.

Tjestenina (bigoli) s tijestom (seitanom)

Da, moguće je. I ne morate biti vegetarijanac,vegan, odnosno nemesojedac da biste drugoj vrsti hrane bogate bjelančevinama dali priliku.
Jedna od tih namirnica je i seitan.
Seitan je namirnica koju zovu zamjena za meso. Ja je ne bih tako zvao. Ali ne zbog toga što se od nje, kad se potrudi može stvoriti nešto slično mesu, nego zato što je to okus za sebe.

Kod aromatiziranja seitana samo mašta stvara granicu.
A da se razumijemo, mozete Vi kuhati seitan i u mesnom temeljcu.
Zašto? To je u konačnici puno zdraviji  izvor bjelančevina, sa puno manjim udjelom štetnih tvari.
A radi se iz brašna (najbolje polubijelo tip 850).
Za kilogram brašna, dobivate 350 grama seitana. (znači oko 18 kn kilogram...).

Ovdje je dosta dobro opisano kako ga izraditi kući, a za druge detalje, gugl...




 Evo ovo je seitan nakon zadnjeg ispiranja, ostavljamo ga u hladnoj vodi desetak minuta.
 Stavimo ga u krpu i kuhamo  sa zelenjem za juhu otprilike 40 minuta ili bilo kojem temeljcu koji Vam je pri ruci.
 Narežemo crvenog luka i peršina i celera, te bacimo na zagrijano maslinovo,
 te narežemo seitan na kockice.
 Ubacite seitan narezan na kockice, na požutjeli luk.

 
 te dodajte malu žlicu brašna.
 
 također malo poslije i malo sezama i žlicu senfa (te omiljenih začina).
Podlijevamo vodom u kojoj se kuhao seitan

  te malo poslije dodamo i veliku žlicu pelata ili salse.

 
 Kad su bigoli gotovi, pomiješamo.





Bon apeti.