subota, 28. travnja 2012.

Putopisni bigoli 1


Jedan jednostavan recept sa uzgojenim šparugama.
Crveni bigoli....tako se zapravo zovu u Italiji debeli špageti bez rupe.
Crveni su zbog cikle, no mogu biti i od crvenog vina, kako ih u Italiji znaju raditi.
Upravo smo tamo i snimili ovaj blog.

No ponjeli smo svoju paštu, hehe, nema do domaće po talijanskom receptu ; ).





Drugi put ću dodati crno vino umjesto cikle...da vidimo kako će ispasti

Posjetili smo  jezero Garda, na ''granici'' regija Veneta i Lombardije, i posjetili par romantičnih mjestašca.

Otkrili smo par obrta, nazovimo ih tako, koje samo proizvode tjesteninu, svježu ili suhu, ili pripremaju gotova jela s tjesteninom, kao neki dnevni meni, i prodaju.




Recimo, kao kod nas pekarnica ili neki fast food.

U povratku iz Desenzana del Garda u naš apartmančić , malo smo ogladnjeli, a htjeli smo nešto brzo pojesti.
Nemaš bolje od tjestenine, hehe, samo staviš vodu kuhat, i nešto na brzinu sprčkaš.

U zadnje vrijeme imam osjećaj kao da nemam inspiraciju za umake, sve se vrti oko nekoliko sastojaka za umak za tjesteninu.
Ali u tome i jest stvar, najbolji su najjednostavniji, najbrže ih je napraviti, no nisu zahvalni za blog, sve izgleda slično.
Ma nije, recimo promjeniš samo vrstu maslinovog ulja, već imaš nešto drugačije.
Nismo ništa osim tjestenine uzeli u Italiju...tamo smo htjeli malo pronjuskat dućane...a i place.
I neke stvari im ispadaju jeftinije...recimo svežanj uzgojenih šparuga je 1 euro.

Znači, narežemo ih i propirjamo lagano na maslinovom ulju (isto tako znatno jeftinije nego kod nas).
No dobro postoje naravno razne kvalitete, ali kod nas je najjeftinije 5 eura...a tamo mi se čini da dobiješ OK za 5 eura a imaš ih i jeftinijih...ali dobro...to nije zahvalna diskusija.
Jeftinije su im stvari koje troše više...da se izrazim stručno ''per capita'', a to je stvar kulinarske kulture, odnosno navike.

Tako da im je i salsa jeftinija koju ćemo dodati...: )
i male rajčice (1 euro 1/2 kg),


Dodamo i kukuruz slične cijene..: )))
i evo nas na terasi, ne baš tako tople večeri...ali dobro





Malo pretjerat s parmezanom, i kap maslinovog....Buon appetito ; )


četvrtak, 26. travnja 2012.

Pupoljci sa šparogama




Šparuge, teško je nabrojati sva ljekovita svojstva divljih i uzgojenih šparoga, ili točno doznati kad su ih prvi put ljudi brali i jeli.

Ono što je meni posebno drago i jest zapravo branje.

Potraga za šparogama djeluje protiv stresa zbog čega je mnogi preporučuju za opuštanje živaca i bijeg od naporne svakodnevnice...no ne raste ona svugdje, na žalost : (...a najbolje šparuge rastu tamo gdje ima zmija otrovnica (poskoka npr.)

Evo ove vrste smo mi uspjeli nabrati...




Veprina (Ruscus aculeatus L.),
Veprinac, malo mjesto na Učki, dobiva ime po veprini koja ga okružuje.
Listovi ove biljke su tvrdi i jako bodljikavi, a plodovi crveni, puno je jačeg okusa od ove donje...njih ćemo čuvati za jedan drugi recept, svakako ih treba prije blanširati.


Asparagus actifolius ( ne smije se brkati sa Asparagus maritimus...naime ovu je zabranjeno čak brati bez dozvole...)


Ovaj recept je jednostavan, bez puno dodatnih začina, šparuge su dosta intenzivnog okusa, pa ćemo probat uživati u potpunosti u njihovoj aromi...



No, ajmo dodati i nešto uzgojenih šparoga, bijelih i zelenih...koje smo ubrali ja mislim u Plodinama.



Nakon što ih držimo neko vrijeme u vodi, divljim šparugama (ukoliko nismo na to pazili dok ih beremo) odstranjujemo tvrđi dio stabljike



Narežemo ih na manje komade,





te na maslinovom ulju ''prestrašimo'' na laganoj vatri...







Stavit ćemo vodu kuhat za naše pupoljke....









Znači kad voda zakuha dodamo ih...pa da, zašto ne bi to svaki put ponavljali...



Često mješajte svoju tjesteninu dok kuha, na ne prejakoj vatri, nek je kipuća voda lagano miluje



No vratimo se mi našem umaku, kad šparuge omekšaju, dodajte samo sojino vrhnje (mislim lakše je, zar ne), i malo soli i papra...i ništa više



i nek se još šparuge kuhaju u nj.





I kad su kuhani pupoljci, dodajemo ih u umak, zajedno sa malo vode u kojoj su se kuhali...





Odličan miris...



Još malo promješamo,











i serviramo







...još malo parmezana



Dobar tek